En rodbehandling er en behandling, der bruges til at reparere og redde en tand, der er meget ødelagt eller inficeret. Under en rodbehandling fjernes den beskadigede eller inficerede pulpa (nerve- og blodkarvæv) fra tanden. Herefter renses, fyldes og forsegles tandens indre. En rodbehandling kan udføres på både primære tænder (mælketænder) og permanente tænder

Hvis skaden på tanden er betydelig, kan der også anbringes en krone over tanden for at beskytte den yderligere. Rodbehandling er normalt en succes, idet den redder tanden og forhindrer fremtidige problemer. I nogle tilfælde kan det dog være nødvendigt at trække tanden ud.

Rodbehandling anbefales ofte, når:

  • Der er karies eller skader på tanden
  • Tanden er inficeret
  • Der er betændelse eller infektion i tandkødet

Hvis du oplever nogle af disse symptomer, er det vigtigt at opsøge din tandlæge så hurtigt som muligt, bestil tid til rodbehandling København. De vil kunne vurdere situationen og anbefale den bedste behandling. Hvis du har en tand, der kræver rodbehandling, er der ingen grund til at bekymre dig. Proceduren er relativt hurtig og smertefri, og vigtigst af alt, den vil redde din tand!

Rodbehandlinger er kommet langt i årenes løb og er nu meget effektive til at redde tænder, der ellers ville gå tabt. Med den rette pleje kan din restaurerede tand holde hele livet!

Hvad er en rodbehandling?

En rodbehandling er en procedure, der indebærer, at man fjerner den beskadigede eller syge pulpa fra indersiden af en tand. Pulpa er det bløde væv, der indeholder blodkar, nerver og bindevæv. Når pulpen er fjernet, rengøres og forsegles tanden.

Hvorfor har jeg brug for en rodbehandling?

Der er flere grunde til, at du kan have brug for en rodbehandling. Den mest almindelige årsag er, at pulpa er blevet inficeret eller betændt. Dette kan ske som følge af karies, en knækket tand eller en skade på tanden. Hvis pulpa ikke fjernes, kan infektionen sprede sig og føre til smerter, bylder og i sidste ende til tandtab.

Hvordan udføres en rodbehandling?

En rodbehandling udføres normalt af en tandlæge eller en endodontist (en specialist i behandling af sygdomme i tænder og pulpa). Proceduren udføres typisk på et eller to besøg.

Ved det første besøg bedøver tandlægen området omkring tanden og borer et lille hul i tanden. Derefter vil tandlægen bruge specielle instrumenter til at fjerne den beskadigede og rense tandens indre. Der anbringes en midlertidig fyldning tanden for at beskytte den indtil det andet besøg.

Ved det andet besøg fjerner tandlægen den midlertidige fyldning og sætter en permanent fyldning eller krone på tanden.

Hvad er risikoen ved en rodbehandling?

Rodbehandlinger er generelt sikre procedurer. Men som med enhver medicinsk procedure er der dog visse risici forbundet med den. Disse omfatter:

  • Infektion: Der er en lille risiko for infektion efter en rodbehandling. Dette behandles normalt med antibiotika.
  • Smerter: Nogle mennesker oplever smerter eller ubehag efter en rodbehandling. Dette er typisk mildt og kan behandles med smertestillende medicin i håndkøb.
  • Hævelse: Nogle mennesker kan opleve hævelse efter en rodbehandling. Dette er og vil løse sig selv.
  • Nerveskader: I sjældne tilfælde kan nerven til tanden blive beskadiget under en rodbehandling. Dette kan forårsage følelsesløshed eller prikken i læberne, tungen eller tandkødet.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *