Brug foder-melorme til dine dyr

Hvis du har høns, reptiler eller andre hobbydyr, der spiser insekter, er melorme billigt og sundt foder. Du kan f.eks. købe melorme her: https://insektorama.dk/salg/melorme-tenebrio-molitor/, hvor du også kan købe biller og tilbehør til larverne.

Melormene kan også købes lokalt, hvis du har en foder-butik i nærheden. Det vigtigste er, at du sikrer dig at få sunde melorme hjem, som ikke bare dør efter kort tid.

Melorme-kvaliteten er vigtig

Kvaliteten på melorme kan variere rigtig meget, og den er bestemt ikke ligegyldig. Det er ikke givet, at pris og kvalitet følges ad, men ofte vil det være tilfældet.

Problemet med dårlig kvalitet er, at der vil være mange melorme, der dør løbende. At et par procent dør, er ikke et problem i sig selv, men hvis de ikke bliver sorteret fra, vil de ligge og rådne blandt de øvrige sunde larver.

Og rådnende laver er et problem. Først og fremmest giver det anledning til lugtgener, men det øger også fugt-niveaet i melorme-kulturen som helhed. Og højere fugtighed medfører øget risiko for mide-angreb – typisk melmider, der trives godt med den svampevækst, der følger med fugtigt melorme-foder.

Det eneste, du egentlig kan gøre, er at frasortere de døde. Og det er altså et rigtig træls arbejde, hvis du har en stor portion melorm gående.

Lav melormene selv

Et alternativ til at købe melorm er at lave dem selv. Det kræver stadig indkøb af melorme til en start, men derefter kan du i teorien blive selvforsynende. Og hjemme-opdrættede melorme har typisk en høj kvalitet.

  • Lad melormene blive til biller
  • Lad billerne lægge æg
  • Flot billerne til nyt medie
  • Gentag processen

Til en start skal du forkæle larverne med masser af foder og frugt/grønt. Efterhånden vil de forpuppe sig og blive til biller. Lad billerne gå en uges tid eller to i et medie, hvor de vil lægge en masse æg.

Flyt derefter billerne til en ny kasse og gentag processen. I den førstnævnte kasse vil æggene nu begynde at klække og blive til små melorme. Hvis du fodrer dem godt og holder dem ved 25-30 grader, vil disse melorme være klar til brug i løbet af omkrig 3 måneder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *